coreband

11/17/2010

0 Comments

 
Picture
melapah kambing berjemaah...

firstly, assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...
anda akan jawab ini: waalaikummussalam warahmatullahi wabarakatuh

secondly, selamat hari raya aidiladha... kullu 'am wa antum bikheir
anda akan jawab : selamat juga..

thirdly, .... dah2 tak payah...nak 1stly,2ndly...

ok.. menyebut pasal tajuk post ni iaitu korban
(coreband; saje nak bagi bunyi lain sikit)..
korban atau masdarnya pengorbanan..

apa itu pengorbanan?
ada orang kata pengorbanan itu kemestian... tapi
ade je org duk lepak je... tapi still boleh berjaya gak hidup dia..
itu dia punya pasal la die dah gifted ...

ade orang kata" tiada perjuangan tanpa pengorbanan.."
ini tidak boleh tidak(pinjam ayat YB Zarith kita; lama tak jumpa nooh) kita tak boleh nafikan...hidup ni satu perjalanan yang di dalamnya ada perjuangan untuk menuju matlamat atau destinasi

tidak!!..takfaham!!..
ok...life is a journey... what it takes to reach your destination?
contoh paling mudah; anda nak pergi balik kampung raya nun jauh ke utara... anda kena korban masa duduk dalam keteapi/bas/plane atau tekan pedal minyak selama berjam-jam untuk sampai ke kampung anda... apa yang anda dapat? lenguh kaki,/ lenguh la duduk lama sangat... itu lah pengorbanan...bile first time memang rasa memenatkan... tapi bila dah selalu buat rasa alah tenat tegal TAK penat...
Picture
forthly,<(apa ni? kan dah cakap tak payah susah2 nak letak 3rdly,4tly...)..(tak apa2.. ni la pengorbanan.. alah bisa tegal biasa... ehh betul ke peribahasa ni..?)

SAYA SUKA MENYEMBELIH,MELAPAH,meratah DAGING...
satu pengorbanan bagi mereka yang berkemampuan untuk melaksanakan ibadah korban... lembu ada, kambing ada..unta pun ada maaa... ayam menari chicky dance(suka)!
ibadah korban=salah satu cara menghapus dosa... amiin kepada yang melaksanakannya..

kepada yang mengusahakan juga boleh tahan gak ...

sehari suntuk melapah,
dari pagi ke malam penat la jugak(pengorbanan),
lepas ni sibuk meratah,
sup tulang ada, boleh masak rendang jugak(lumayan)..

ni je kot... 'salam adha salam pengorbanan'...^_^

 


Comments




Leave a Reply